21 February 2010

Raya Cina di Terengganu!

Bismillahirrahmanirrahim...

Erm..entri kali ni, saya nak ceritakan tentang saat-saat kami sekeluarga melawat ke rumah saudara-saudara di Terengganu pada 15hb yg lalu (Isnin). Sangat indah dan bermakna! Inilah nikmat berkeluarga dan bersaudara..

Kami memulakan perjalanan dari rumah (Kuantan) pada jam 9 pagi. Semua ikut, termasuklah mak, ayah, 11 adik-beradik, 3 anak saudara dah 1 abg ipar (Abg lang), tapi Abg Long (abg ipar) tak ikut sebab ada urusan kat Kelantan. Ada 3 kereta semuanya: kerata 1 ayah bawak, kereta ke-2 abang Habib bawak dan kereta ke-3 Abang lang bawak..

Ha, perkenalkan..this is my driver, abg Habib..=)

Pada jam lebih kurang pukul 12.30 tengahari, kami dengan 3 buah kereta sampai di rumah Mak Long (kakak sulong ayah) di Kg. Kesom, Manir. Alhamdulillah, perjalanan yang tidak lah meletihkan sangat (sebab diselang-seli dengan tidur kot..)...^_^

Viva: ayah bawak, 2 iswara: Abang & Abg Lang bawak

Sesampai je kat rumah Mak Long, lebih kurang 15 minit lepas tu, terus makan tengahari. Mak Long masak nasi dagang, inilah hidangan istimewa Mak Long setiap kali balik kampung..=) Sementara tunggu makanan ready, kami makan ais krim 'vanila bersalut coklat' yang ayah belanja.. Nikmat betul dapat makan ais krim di tengahari yang panas ni! Alhamdulillah..

Semua dah kekenyangan.. Masa ni, ayah dah pergi beradu..recharge tenaga untuk drive malam pulak...=)

Selesai je makan, ada yang pergi berehat, mandi, ziarah haiwan-haiwan ternakan dan tak kurang jugak yang ambil kesempatan yang singkat ni untuk berbual mesra sesama keluarga dan sanak-saudara (skema lah plak)..

Rancak berbual nampak.. Apa lah agaknya yang digelakkan tu?

Setelah selesai solat jama' taqdim qasar Zohor & Asar berjemaah, kami ambil kesempatan masa yang ada untuk berehat. Then, tibalah waktu petang yang lebih menyeronokkan. Kami makan pisang goreng, ubi keledek dan keropok lekor secara berjemaah..tak lupa juga fresh syrup buatan kakak.. Menyegarkan sungguh!

Erm..masa ni, ayah & mak pergi ziarah Ust. Harun Taib yang sedang sakit di rumah beliau, tak jauh dari situ.. Tapi, jangan risau..makanan untuk mak & ayah kami dah simpankan...=)

Berseleranya kakok (baju merah) n Ansor (baju kuning) makan...

Inilah cara makan yang diajar Rasulullah..secara berjemaah..=)

Setelah selesai makan, tibalah masa untuk beriadah (macam terbalik je, makan dulu, baru exercise)... Apa-apa pun, waktu main badminton ni sangat-sangat seronok. dah lama sangat dah kitorang adik-beradik n sepupu tak main sama-sama.. Saksikanlah aksi-aksi kitorang ye..!

Selain main badminton, ada jugak yang main basikal.. (Sobirah n Iman)

Para penyokong yang setia.. Macam-macam riak wajah ada..huhu..

Nampaknya penyokong-penyokong kita masih lagi setia memberi semangat kepada pemain pilihan masing-masing..

Ni apa hal pulak ni? Musykil-musykil..

Ha, kat bawah ni ada beberapa aksi menarik yang sempat dirakamkan... Mula-mula perlawanan single dulu, satu lawan satu..

Angoh (sepupu) tengah berentap dengan Abang (kemeja gelap)..ada gaya pro tak???

Ai, tadi dah ada gaya pro...ni macam nak sodok tanah je..huhu..

Ni dah macam nak main baseball lah plak ni..

Aksi apa ni, Abg Lang (abg ipar)? Siap dengan kain pelikat lagi, kesan tarbiyah DQ kot..huhu..=)

Eh, Ansor buat aksi apa tu? Action lah tu dapat tambah mata..

Ceh, Khalil pun (yang menghadap kamera) nak tunjuk hebat jugak.. Hmm..boleh lah..

Ok lah, setakat tu sahaja aksi-aksi untuk perlawanan single. setelah perlawanan single tamat, kami buat pulak perlawanan secara bergu..

Hmm..tak dak net, basikal pun jadilah.. Kreatif lagi inovatif..=)

Kelihatan pasangan bergu suami isteri (Kak Mut & Abg Lang) sedang fokus menunggu bola..

Ha, ni juara untuk perlawanan bergu.. Eh, betul ke juara? Ye kot.. Gandingan mantap Mak Tie (mak saudara bongsu) & Syabab (adik)

Huhu...nampaknya 2 pengadil jemputan kita sedang khusyuk mengira mata bersama anak-anak mereka.. Entah bertauliah ke tak ni.. Asyik 'outside' je..haha..

Keletihan bermain @ beriadhah tak menghalang kami untuk terus sama-sama bergotong-royong alihkan timbunan papan-papan n kayu-kayu ke belakang rumah.. Kayu-kayu ni Mak Long nak guna untuk buat reban ayam.. Boleh lah kitorang makan ayam kampung sokmo lepas ni ye, Mak Long! ^_^

Kelihatan 2 jejaka hanya melihat sahaja sambil tersenyum... (jangan marah ye) ^_^

Setelah selesai semua kerja, kami bersiap-siap untuk solat jama' taqdim qasar Maghrib & 'Isyak. Setelah bersalam-salaman, sekitar jam 8.15 malam, kami meneruskan perjalanan ke Pasir Panjang. Perjalanan ke sana hanya mengambil masa lebih kurang 20 minit. Setibanya di sana, kami berjumpa, bersalam-salaman dan bertukar khabar dengan keluarga tok saudara n Ayad De (ayah saudara)..

Di Kg. Gong Penaga, Pasir Panjang

Tak lama selepas tu, kami terus bertolak pulang ke rumah di Kuantan sekitar jam 10 malam. Alhamdulillah kami selamat tiba di rumah sekitar jam 1.30 pagi. Ha, apa lagi, masa untuk tidur!

Tamatlah sudah percutian kami seharian di Terengganu bersama keluarga dan sanak-saudara. Agak penat tetapi amat menggembirakan. Inilah hikmahnya apabila kita bersaudara dan berukhuwwah kerana Allah..

Buat akhirnya, marilah sama-sama kita hayati lirik nasyid Kasih Sayang nyanyian kumpulan De Hearty...

Umpama air yg mengalir

Sentiasa seiringan satu haluan

Itulah hakikatnya kasih-sayang

Yang mekar subur di hati kita


Kasih-sayang bak bunga di taman

Harus dijaga dan dibajai

Pastikan ia subur sentiasa

Agar harumannya dapat dirasai


Kasihlah kita sesama manusia

Seperti kasih baginda pada kita

Abadikanlah di dalam jiwa

Kerana itulah kewajipan kita


Hapuskanlah segala persengketaan

Eratkan kembali persaudaraan

Jalinkan kemesraan antara kita

Syurga abadi menanti di sana


Mari kita rapatkan ukhuwwah

Kerana itulah tuntutan agama

Pasti kita akan bahagia

Hidup aman dan sejahtera


Sekian dulu dari saya, hargailah saudara-saudara anda!


~MEMBURU CINTA HAQIQI~

4 comments:

  1. yup..betul tu achik..alangkah indahnyer jika kita berukhuwah kerana Allah..

    hehe..tak sabarkan achik..rasa cam nak balik lagi..blh gi pantai plak..syifa' ada bot pelampung..nanti blh la syifa' main ngan achik kan..tapi achik tak leh naik r..nnt meletup plak bot syifa'..

    oklah achik..kita hanya merancang..apapun kita berserah kepadanya..

    sayang achik fillah..

    ADIK NGAN SYIFA'..

    ReplyDelete
  2. betul3...
    sayang Syifa' n Najwa jugak..
    kalu ummi n abi Syifa' bawak g pantai, jgn lupe ajak Achik skali ye..
    nak ajak dua kali pun blh jugak..hehe..

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...